Welcome to Ruudje's Weblog!!

This blog hasn't been updated since
Why?? Facebook came along... No need to keep updating the same stuff on two different places.


Tuesday, April 05, 2005

Referendum op Curaçao

Vrijdag 8 april wordt er op Curaçao het grote Referendum gehouden. De meeste Nederlanders zullen niet eens weten wat dit inhoudt, maar hier is dit iedere keer weer 't gesprek van de dag. Simpel gezegd zijn er 4 keuze's die variëren van doorgaan zoals het is, tot volledige onafhankelijkheid. Ik heb een pagina gemaakt met daarop de uitleg van de 4 opties, inclusief wat plaatjes die de nieuwe situatie schetsen en cartoons over hoe mensen de gevolgen van bepaalde opties zien. Check it out!!! In de huidige peilingen wordt het spannend tussen de opties A en D, alhoewel verwacht wordt dat de uiteindelijke uitslag optie D wordt. Curaçao gaat dan verder als een soort provincie van Nederland.

Bij normale verkiezingen geldt hier op Curaçao Lei Seku ofwel de Droge Wet. Vanaf 18:00 uur voorafgaand aan de dag van de verkiezingen mag nergens meer alcohol worden verkocht. Niet in de snacks, niet in café's en niet in supermarkten. Alleen in hotels, daar mag het wel. Pas op zaterdagochtend mag er weer alcohol verkocht worden.

UPDATE:
Drooglegging met referendum blijft uit
WILLEMSTAD — Gezaghebber Lisa Richards-Dindial ziet af van een drooglegging tijdens het referendum van vrijdag. Naar verwachting zullen de emoties tijdens het referendum niet zo hoog oplopen dat het instellen van de zogenaamde Lei Seku vereist is. (Amigoe.com)

De reden voor de drooglegging is dat de autoriteiten vrezen dat de gemoederen nog wel eens hoog op kunnen lopen bij een verkiezing. De in hun kleuren gehulde partij-aanhangers vormen 's avonds met hun auto's lange optochten. Als de whiskey en rum vloeien, is de kans aanmerkelijk groter dat de zaak uit de hand loopt is het idee. Men is hier ietwat warmbloediger dan de gemiddelde Nederlandse politicus.
De uitslag van het Referendum is bindend en daarom moet er in de eerste ronde een van de opties meer dan 50% van de stemmen krijgen. Zo niet dan wordt de week erop de stemming herhaald tussen de 2 meest gekozen opties en dan is het gewoon de optie met de meeste stemmen die "wint". En ook dan zal er weer "fijn" een drooglegging plaatsvinden.
Het Referendum valt dit jaar op een vrijdag. Woensdagavond is er dus nog volop drank te koop, maar donderdagavond worden in de winkels de schappen met alcoholhoudende drank afgedekt met grote doeken. De gemiddelde vakantievierder is waarschijnlijk echter bezorgder hoe hij dan die hele vrijdag op het strand zonder biertje moet doorkomen.

Voor mij betekent het alleen dat ik nu op woensdag naar De NachtWacht moet, want speciaal voor ons stagiaires hebben ze het happy hour een dag verplaatst :-)

Staat er ook weer eens echt nuttige informatie op deze site...

Oh ja: Manon, hartelijk gefeliciteerd met je 25e verjaardag

1 comment:

Anonymous said...

Bedankt voor die nuttige informatie. Er zijn inderdaad ook mensen die dat interessant vinden.
Hoie,
Maartje

Post a Comment