Welcome to Ruudje's Weblog!!

This blog hasn't been updated since
Why?? Facebook came along... No need to keep updating the same stuff on two different places.


Thursday, September 28, 2006

De etende Chinees

StokjesSmakkenSlurpen

In Nederland kennen we de Chinezen voornamelijk om hun keuken. Die is hier toch wel een "beetje" anders dan ik thuis gewend gewend ben. Het merendeel van de gerechten ziet er heel simpel uit, vlees met wat groenten en een sausje. Je moet alles wat je erbij wil hebben (zelfs rijst/noodles) er apart bij bestellen, dus geen standaard bak friet zoals bij ons ;-) Chinezen zijn gewend met meerdere mensen te gaan eten en dan besteld iemand voor de hele groep. Wij doen dat ook wel eens, maar meestal kiest ieder gewoon waar die zin in heeft.

Het ontbijt bestaat vaak uit Noodle Soep (30-80 eurocent). Dan krijg je een grote bak met noodles en een garnituurtje erin van wat simpele groente zoals paksoi, lenteui of tauge, en een beetje vlees. Daar gooien ze wat kruiden en bouillion bij en klaar is Wang... Ikzelf ga ook geregeld opzoek naar overheerlijke, vers gestoomde dumplings (mini-bapao). Kost je 30 cent en dan krijg je een rieten mandje met 8 van die kleine broodjes en daar zit je echt helemaal vol mee.

Lunch en diner zijn eigenlijk hetzelfde. Als je tussendoor honger hebt kun je altijd bij een van de straatstalletjes een kleinigheidje kopen zoals een pannekoek of een stokje sate. Wat opvalt is dat Chinezen als ze alleen eten, dat heel erg snel doen. Ze bestellen iets (vaak zonder er iets bij te drinken) en werken dat in 5 minuutjes naar binnen en gaan dan ook meteen weer weg. Dat eten gebeurt dan natuurlijk met chopsticks (waar ik ondertussen al verdacht bedreven in ben) en gaat gepaard met het nodige en onvermijdelijke geslurp. Dat is nog tot daar aan toe, maar waar ze echt heel goed in zijn is smakken. Of ze nu in de trein een snoepje eten, achter de toonbank op hun kauwgom staan te kauwen of ze normaal aan het diner zitten, die mond staat altijd open... echt iets waar je ff aan moet wennen ;-)

Maargoed, het eten is heerlijk en kost eigenlijk geen fluit. Vooral als je een beetje buiten de toeristische plekjes gaat ben je voor een euro of 2-3 helemaal vol gegeten en gedronken. Dat drinken bestaat voor mij 's avonds vooral uit flessen TsingTao bier (640ml) en smaakt erg goed :-)

Als er nog vragen zijn dan hoor ik het wel!!

Greetingzzz,
Rudolf

3 comments:

Anonymous said...

Hey Ruud,

Lekker dan, dat gesmak om je heen... ;) Verder goed om te lezen dat alles prima verloopt en dat je de nodige travelcompanions gevonden hebt. Veel plezier nog!

Renato

Inge said...

Hey Koekkie!

Ben blij dat je nu niet helemaal alleen aan het reizen bent! Wat zullen jij en Rodney samen genieten van de etende Chinezen. Nog maar 100 dagen voordat ik naar je toe kom en dan kunnen we samen de Indonesische keuken eens bekijken!

Hopelijk spreek ik je morgen.

Dikke Kus, Ing

Ruudje said...

Gelukkig is het eten zo lekker dat we dat smakken er maar voor lief bij nemen!

Als we bij de "locals" gaan eten vindt iedereen het altijd erg interessant om te kijken wat we bestellen en hoe we eten!!

Indonesisch lust ik ook wel geloof ik...

Post a Comment